VERHOME REAL ESTATE

Nieuws

Belangrijk als je een huis wilt kopen in Spanje: NIE nummer aanvragen

15 aug 2022
Belangrijk als je een huis wilt kopen in Spanje: NIE nummer aanvragen

Momenteel worden er veel woningen gekocht in Spanje en is de wachttijd voor een NIE nummer inmiddels opgelopen.

NIE staat voor Número de Identificación de Extranjero en is een fiscaal identificatienummer van buitenlanders in Spanje. Dit is in feite een Spaanse verblijfsvergunning en je hebt deze nodig om in Spanje financiële transacties te verrichten (bv. een huis kopen). Je zal een formulier moeten invullen en er wordt nagegaan of je financieel in staat bent om een huis te kopen. Dit kan je bewijzen door aan te tonen dat je een job hebt of een pensioen krijgt. Samen met de NIE kaart krijg je een fiscaal nummer, dat je moet vermelden bij alle financiële transacties die je doet in Spanje.

Om een woning in Spanje te kopen, moet je beschikken over een Spaanse bankrekening. Zo kan men zien waar je geld vandaan komt. Je hebt die rekening ook nodig als je een hypotheek wil afsluiten in Spanje. Hiermee kan je maandelijks je aflossing betalen.

Een Spaans NIE-nummer aanvragen kan je doen op drie manieren: via een notariële volmacht in Spanje, via het lokaal politiekantoor in Spanje (de goedkoopste maar minder makkelijke manier) of via het Spaanse consulaat in je thuisland (zelfde kosten als lokaal politiekantoor maar in eigen land). Je kunt online een afspraak inplannen om je vervolgens met je paspoort of ID kaart op de datum van afspraak in Amsterdam te melden. Klik HIER om online een afspraak te maken.

De kosten voor het aanvragen van een NIE-nummer via het Spaanse consulaat zijn € 15,- voor het NIE nummer.

Deel

WhatsApp